Кокосова баклава со два пати варен шербет
Подготовка
- Измешајте ги сите суви состојки
- Се зема поедна кора - се попрскува со малку зејтин, врз неа се става втората кора, се попрскува со зејтин, се посипува врз неа од сувите состојки, врз неа се става третата кора, се попрскува со зејтин, исто така на оваа кора се става од сувите состојки. Се мота во ролат. Се реди во неподмачката тавка.
- Така се постапува со сите кори. Исечете ја вака спреманата баклава на еднакви парчиња.
- Во касерола се става остатокот од зејтинот да се загрее, со лажица внимателно полијте ја целата баклава.
- Печете ја на 200 степени предходно загреана рерна.
Додека се пече спремете го шербетот. Варете го шербетот се додека не стане во една блага густина... (не смее да биде многу густ)
Залијте ја печенета топла баклава со врелиот шербет притоа оставајки 1/3 од истиот кој ќе го вратите повторно на оган. Додадете го сега половина исецканиот на тенки кругови лимон, нека се довари во сега една примерна густина, повторно залијте ја баклава сега со погустиот шербет. Оставете да се лади не покривајки ја.
Напомена
- Попрскувањето на корите со зејтинот е со 1-2 лажици.
- Остатокот од зејтинот треба да ви биде добро загреан ( кога ќе полевате ќе ви се чини дека корите се пржат - да не ве загрижува тоа, така треба да биди)
- Шербетот значи се вари на два пати....
Лиценца: Сите права се задржани
LiliN, jas skoro sekoja baklava ja poparuvam na dvapati... prviot pat serbetot e malku po labav - po naski kazano, dodeka vtoriot ke go varam malku pogust i ja prelevam so taka gust serbet.. nikogas ne pokrivam baklava... taa mora da ostane odozgora suva- a sepak dovolno socna... nesakam koga serbet kape od baklavata... znaci... sekoja baklava - ne samo ovaa ja param vaka, a da ti kazam i so prevrien zejtin ja polevam - toa e za da ne pukaat korite pri pecenjeto,
Сигурно е превкусна
Слична правам и јас...
Ова со шербетот кога како го применувам... Вториот пат кога ја преливаме добиваме и на висок сјај на баклавата....
Многу сакам кокос, да има сега едно парченце....
Inaku majstorski izrabotena.isecena kako pod konec a i serbetot. Ubavo pojasneto se i se slozuvam so tebe baklavata odozgora treba da krcka a vnatre da e socna.