Кифлички со сирење
1. Квасецот заедно со една лажичка шеќер и една лажица брашно се растопува во млакото млеко и вода.
2. Во поголем сад се истура брашното и се прави вдлабнатина, во неа се истураат маслото, јајцата, солта и стасаниот квасец.
3. Се убаво се замесува се додека тестото не престане да се лепи за рацете. Обликувајте го и оставете 35-40 минути да стасува.
4. Откако ќе стаса тестото, се премесува и се дели на половина.
5. Од првото тесто се прават 6-7 топчиња. Секое расукајте го, нарендајте (намачкајте) маргарин па ставајте нова кора.
6. Од сите кори исукајте една голема и поделете ја на 16 делови (може и на повеќе). На секој дел ставете по малку сирење и виткајте кифла.
7. Наредете ги во подмачкан плех од шпорет намачкан со масло.
8. Кифлињата премачкајте ги со јајце, посипете сусам и ставете мало парче маргарин врз него.
9. Печете 7-8 минути во загреана рерна на 250 степени, а потоа намалете ја температурата на 180 степени и довршете го печењето.
10. Истата постапка направете ја и со второто тесто.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови