Капама со ориз и праз
Ќе споделам со вас, драги мои, едно старинско јадење, кои го подготвувале нашите прабаби, баби, мајки, свекрви... Сигурна сум, тие што го подготвуваат го делат моето мислење.Јадењево е исклучително вкусно.
Свекрва ми, секогаш за Божиќ, го споменува ова јадење, кое изгледа порано било традиција-редовно си ја подготвувале оваа вкусна капама.
Подготовката лесна и едноставна.
Најпрво се ставаат ребрата (можи и удина со малку мрсничко) да се варат. Во водата им додавам сол и коцка за супа.
Празот ситно се сецка и се пржи на мрснотија. Се додава малку сол. Се додаваат и пиперките на крупно издробени.Кога ова е пропржено се додава доматата, па оризот (истребен и измиен). Се пржи убаво додека почнат да се делат зрната едно од едно. Се трга од оган, се додава пиперта, убаво се изедначува. Ја налеваме водата и тоа половина од вкупната (1,5 шоља) ладна, а другата половина од водата во која ни се вареше месото. Убаво и лесно мешаме, се додека почне да зоврива водата. Ја пробуваме за вкус, па зачинуваме со наведените зачини. Ги редиме сварените ребрата и врз нив можи да наросиме од мешаниот сув зачин и црната пипер. Оставаме да крчка на умерен оган. Кога веќе на половина ни се намалила течноста и оризот е полусварен, ја ставаме тавата во рерна на 200 степени и оставаме да се подпечи и зготви оризот.
На здравје!!!
Лиценца: Сите права се задржани