Домашен комат со праз и суви пиперки
1. Се сечкаат празот и пиперките ситно и на оваа смеса додаваме сол и масло.
2. Во длабок сад се замесува тестото со сите состојки и се додава вода додека не се добие меко тесто (за сукање)
3. Тестото се дели на половина. Едната ја замесуваме со топче и оставаме на страна. Другата половина ја делиме на 5 дела и замесуваме топчиња.
4. Се меси првото топче и се сука. Убаво се премачкува со масло. Се сука второто и се става врз првото па се премачкува со масло. Така до петтото.
5. Се наросува брашно и се сука една голема кора.
6. Рерната се затоплува на 200 степени, а после 15 мин. (откако коматот е веќе на печење) се става на 150.
7. На премачкана тава се поставува кората и се става филот, рамномерно распореден.
8. Се сука поголемото топче и кората се става врз филот. Се превиткуваат краевите, убаво се премачкува со масло и коматот е спремен за печење.
9. Се пече додека не зарумени (отприлика 20-30 минути)
Совет
Кога ќе го извадите коматот од печење покријте со влажна крпа и поклопете со друга тава, 15 минути. Ова го омекнува коматот и му дава поубав вкус. Краевите се сепак крцкави.
Уживајте.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Мислам дека треба да органзиираме некое заедничко готвење, храна за една војска има да се направи. :)))))))))
Инаку, планираме средба некаде крај на Септември/почеток на Октомври (кога ќе завршиме со одморски/свадбени и службени обврски) :)))
Ваши МоиРецепти
Поздрав
Редно беше да се планира да се собериме, а тугинците во еден пакет назат ;)
Вие битолчанки кај одите без мене? Морална подршка кој ќе ви пружи дур прајте вкусотии под вршникот. Тоефанија ќе е уморна од патот. Таа дур одмори време за манџање ќе дојди :Р
Нола, празот не се запржува?
Јас не го запржувам, поситно го сецкам и готов си е. Имам прочитано дека некои го пропржуваат, значи, не е проблем ако сакаш така да си го направиш.
Е, да Лили :) Без сукало ништо хаха само да го најдам кај е па да го сефтосате. Веројатно во алатите кај хеблата го имам напикано во афект :))))
Сега како што е редот, да си ја завршиме ние и формалната работа :)
Овој рецепт е Рецепт на денот за 19.08.2014 и учествува во изборот за Рецепт на месецот Август 2014. Честитки!
да не се полакомев по питичево, немаше да ги исчитам кометнарите, се вратиле битолчанкиве, сите на куп <3
па и средба. едвај чекам. а ти нола, на средба комат ќе донесеш, да не биде само тука муабети сме терале :)
Ова е во тек на контола на печење :)) Главни контролери Јуле и Лили. Дежурен сликач, кој не можеше да ги стигни од шо беа брзи - јас цела :)
ubavo e sto site se druzite tuka taka treba,bravo za site i pozdrav do site!!!!