“ Сирење “ од дуњи
Велат дека овој десерт потекнува од Шпанија и Португалија каде се вика Мембријо, ама го имаат и Италијаните кои го викаат Котоњата. Јас прв пат го пробав кога се омажив и со него ме послужи комшивката Верка, “по старски“, на сребрен послужавник, десертот обликуван во полутопка, со сребрени лажичина, на страна, секој по еднаш да си земе и по една чаша вода, а чашите од боено Венецијанско стакло. Чиста декаденција .... Е, ако некој знае како точно се вика на Македонски, ќе побараме од МР да го променат името...
Дуњите исчистете ги од семките и исечете ги на покрупни парчиња. Ставете ги во средно големо тенџере со капак, прелијте ги со вода колку да ги покрие, додајте го сокот од лимон и варете ги на среден оган покриени додека да омекнат.
Малку нека се оладат, исцедете ги од течноста и испасирајте ги низ преса за храна или со рачен блендер. Треба да добиете сосема мазно пире. Течноста испијте си ја како компот.
Во тенџерче измерете го пирето од дуњите со шоља. Колку шољи пире толку шољи шеќер. Измешајте и варете на средно силен оган со повремено мешање додека не добиете сосема густа маса со боја на темен килибар. На крајот смесата треба да пага од лажицата, а по дното на тенџерето да останува широка трага која се задржува десетина секунди.
На плехче со големина 20 на 20 цм ставете хартија за печење со издигнати рабови. Разлијте ја смесата и оставете да се стврдни во фрижидер.
Сечете ја на коцки кои можете да ги чувате во кутија со хартија помегу редовите повеќе време, дури и пар месеци.
Можете и да ја ставите смесата во силиконски калапи по ваша желба, или да ги извалкате пред послужување во кристал шеќер, па ке бидат како желе бомбони. Извалкани во шеќер не можат да стојат во фрижидер, зошто ќе пуштат вода.
Уживајте...
Лиценца: Сите права се задржани
И јас еден дел пробав во силиконски калапчиња Лили по твоја препорака...
Инаку, дома сите ги испофалија, однесов и во комшии, кај тие што ги имаа донирано дуњите за оваа убавина и тие многу беа задоволни и го испофалија рецептот... Само што јас кога им ги носев им реков дека им носам Локуми од дуњи. Толку ми личеа на локумчиња, посебно што еден дел ги намакав во нишесте-полн погодок :) Искрено, и за чудо, мене повеќе ми се допаднаа овие сечените отколку тие во калапчињата. Лили фала ти за убавиот рецепт што ми ги спаси дуњите да не окапат и да се претворат во оваа красотија:)
Се извинувам за толку-те слики, ама едноставно не можев да се воздржам :)))
Veke Jule i Beti se trkaja koja poprvo slika da stavi, ama imalo i zosto... Ubavi i slikite, ubavo i toa na slikite :))
Tie sto probale znaat kolku e ubav ovoj desert...
I jas go znam kako Kitnikes, ama mislev deka toa ne e imeto na Makedonski.....
И следниот пат да си ставите и ореви.....ммммммммммм.Сакате да Ви кажам каков и вкусот или ќе си претпоставите?!:)
Поздрав Лили одличен избор
A zosto da stoi tri dena? So orevi e vistina mnogu ubavo, ama ne ke mozev ubavi kocki da isecam, zatoa gi preskoknav :))
Претпоставувам го заменува делот со стоењето во фрижидер.Наместо во него 3 дена на ладно.Ама бидејќи јас прв пат правев и тоа во сосема мала количина веднаш го изедовме :)
а ова со тиква може да се прави? :)
BTW, za ova "ami" na edno sluzbeno intervju me prasaa "od Bugarska proviniencija" da ne sum.... Sve desavki vo mojot zivot.... :)))
Еве ја и мојата коцка задоволство
Лили ти е поблиску ќе спасува сега ситуација :))))))
Ах, колку ми беа погодени... помини касни си УЗ пат. Шеќерот нема шанси да падни под нормала. Цело време го одржавав :))) Сега дуњи, нема веќе АШ... ама ај после празници јас една паланка низ комшии да направам за секој случај ;)
Сакав и јас како Бубе со ореви овој пат да пробам. И оревите спремни, ама јас забораена :))) Откако го турив и малку подоладе-ги видов сецкани како осамено ме гледаат од маса :))) ... па на „суво“ си ги изедовме :))))
Ovaa tura uste poubava, postaklesta...
Fala ti :))
И пак за малку ќе ги заборавев како минатиот пат, само што овој пат кога се сетив трчав да си купам во меѓувреме :) И вака и така секако убави и омилени :) Дури и рецептот раширен по сите конзументи кои ги пробале :)))
Ova se gleda deka e vezbano pravenjeto, ne slikanjeto :)) Praubavo!! Fala ti :)
Однапред на сите ви благодарам .
Fala ti mnogu sto pravese po ovoj recept :)
Na zdravje neka vi e :)
малку понезгодно за сечење, ама и тогаш се уште пресно и можеби за нијанса помеко дојде, но не беше многу страшно за јадење-би се сложила? :)
Fala ti, po ne znam koj pat za reklamata :)