Видео рецепт: Joркшир пудинг
Фичо ќе подготви интересно пециво, Јоркшир пудинг. Слично на она што се нарекува еклер тесто или крофна тесто, но со поинаква структура.
Подготовка
Чекор 1: Јајцата матете ги со жица. Додадете го млекото и продолжете да матите. Додадете го просеаното брашно во садот и продолжете да матите. Додадете прстофат сол. Матете додека не добиете смеса погуста од смесата за палачинки.
Чекор 2: Во калапите ставете околу 1 см масло. Користете сончогледово масло бидејќи поднесува висока температура и не гори лесно. Калапите со масло ставете ги во рерна на 190 степени 15 минути да се вжештат.
Чекор 3: Секој калап полнете го од прилика 80%. Додека ги полните калапите, смесата се готви и се полни веднаш со воздух. Внимавајте кога ќе ги полните калапите смесата да не се лепи по страните на калапот. Доколку се залепи по страните, нема да може да нарасне, а потребно е да порасне што е можно поголема.
Чекор 4: Печете на 190 степени околу 20-25 минути. Ќе внимавате да добијат убава златна боја.
Чекор 5: Сервирајте по желба!
СОВЕТ: Вкусот е неутрален, па може да го служите со солен додаток, како што тоа го направи Фичо, или пак со мед, џем, или крем..
http://moirecepti.mk/post/%d1%98%d0%be%d1%80%d0%ba%d1%88%d0%b8%d1%80-%d0%bf%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b3/
ДА НЕ РЕЧЕШ! ЈАСНО! :D :D :D :D
значи се подавивме во јадењево. не знаев што попрво да му напикам во тоа средината, дали ајвар и сирење, карамел крем, џем или да го јадам така да си крцка и да уживам :D :D :D :D