Топени полжавчиња
Во длабок сад ја ставаме млаката вода, маслото, сол, ванилата и квасецот го раствараме во течноста. Потоа го додаваме гризот и брашното и замесуваме тесто кое го делиме на два дела. Во едниот го додаваме какаото и го умесуваме да се соедини со какаото. На работната маса ги развлекуваме двете теста по малку, па ги ставаме едно врз друго и развлекуваме првоаглеста кора која ја мотаме во ролат. Ролатот го сечеме на парчиња со дебелина 1 см. Секое парче малку го плескаме одозгора со раце да добие убава форма што ја изгубиле сечејки ги. Ги редиме во плек подмачкан со масло и оставаме да отстојат околу 20 мин и тогаш ја вклучуваме рерната. Кога ќе се загрее рерната ги печеме. Готовите и оладени колачи ги ставаме во топол шербет да впијат од шербетот.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
.kolku e to pola kfasec na gr tuka go kupvame golem ne je na mali parcina kaj mene..
. testo treba ubavo da se izmesi ali samo duri sfe da se fati?
i serbeto go varis ubavo ili duri da se stopi sejkerot se vari .. izvini za prasvajnjeto sakam da gi porobam ... fala