Топени полжавчиња
Состојки
- 2 шољи(100мл) млака вода
- 3 шољи масло
- пола квашче
- 3 шољи гриз
- 6 шољи брашно
- малку сол
- 1 ванила
- 2 лаж какао
- за шербет
- 600гр шекер
- 500мл вода
Подготовка
Во длабок сад ја ставаме млаката вода, маслото, сол, ванилата и квасецот го раствараме во течноста. Потоа го додаваме гризот и брашното и замесуваме тесто кое го делиме на два дела. Во едниот го додаваме какаото и го умесуваме да се соедини со какаото. На работната маса ги развлекуваме двете теста по малку, па ги ставаме едно врз друго и развлекуваме првоаглеста кора која ја мотаме во ролат. Ролатот го сечеме на парчиња со дебелина 1 см. Секое парче малку го плескаме одозгора со раце да добие убава форма што ја изгубиле сечејки ги. Ги редиме во плек подмачкан со масло и оставаме да отстојат околу 20 мин и тогаш ја вклучуваме рерната. Кога ќе се загрее рерната ги печеме. Готовите и оладени колачи ги ставаме во топол шербет да впијат од шербетот.