Спирали
1. Се додаваат сите состојки и со брашното се замесува меко тесто. Се покрива и остава 45мин да стаса. За тоа време се прави филот.
2. Пудингот од ванила се меша со 4 лажици сок од вишни или вода. Се блендираат вишните и шеќерот и потоа се варат 5минути. Потоа се додава пудингот и се вари да се згусни филот. Се лади.
3. На работната површина се става тестото и се расукува кора правоаголна дебела 0,6-0,8см. Се премачкува со филот и се преклопува со 2/3 тесто, а потоа и 1/3. Со остар нож се сечат на 2-3 см ширина. Секој дел посебно се свртува. Спиралите се редат на плех обложен со хартија и се печат во загреана релна на 200ц -5мин, а потоа се смалува на 180ц-уште 15мин.
На крајот се посипуваат со шеќер во прав.
Пријатно!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Но, ако ти требаат повеќе информации јави се на телефонскиот број на Делимано 02/ 3094 550
Те чекаме со твои рецепти во експрес лонецот :)
сме купувале демек вакви тавчиња, демек онакви, од оваа фирма, од онаа фирма....или се лупеле или се лепепе.
овие царевиве од делимано не знам што направиле, ама почнувајки од тавчето за палачинки во кое се заљубивме на прв поглед, па се' друго што имаат им е ТОП :)
едни мои другари како подарок за свадба добија делимано ростер. мислам дека сите чекавме да го употребат за да си купиме и ние :) :) :) :)
го благословуваат тој што им го даде, ем готват диетално, ем не го мијат. и тие мрцини ко мене само со салфетче забришуваат :) :) :) :)
kazis to te molam.. i ako nemam kocka od kfasec dali mozam drugiot kfasec i kolku odnego ....i ke treba da go ostam da zbuvni pervo ili da go mesam so rabotive? izvini za prasenjeto pozdrav