![Свинско мезе со месо и џигер](https://moirecepti.mk/content/uploads/2019/03/53706665_2245196685746085_6239642425074122752_n-1-b182c8-800x450.jpg)
Свинско мезе со месо и џигер
Подготовка
Месото и џигерот ги сецкаме на парчиња коцки, ги ставаме во тенџер, налеваме со вода, додаваме сол и ставаме да се сварат.
Во тава со масло го додаваме празот исецкан ситно, морковот исецкан на кругови пиперките на парчиња. Јас употребив ајвар пипер, а може и зелена. Го додаваме и лукот, пропржуваме кратко, додаваме вода околу 70 мл, поклопуваме и оставаме да се динста додека да испари водата. Тогаш го додаваме обварениот џигер и месо зачинуваме со бибер, мешан сув зачин, сол, на кратко промешуваме и поклопуваме.
Така продолжуваме да пржиме додека месото и џигерот добијат убава боја. На крај го додаваме магдоносот, промешаме на кратко и тргнеме на страна. Потоа може да се сервира.