Свинско мезе со месо и џигер
Состојки
- 400 гр свинско месо
- 400 гр црн свински џигер
- половина страк праз (долниот дел)
- 2-3 моркови
- 3 чешниња лук
- 3 пиперки
- по потреба зачини и масло
- половина китка магданос
Подготовка
Подготовка
Месото и џигерот ги сецкаме на парчиња коцки, ги ставаме во тенџер, налеваме со вода, додаваме сол и ставаме да се сварат.
Во тава со масло го додаваме празот исецкан ситно, морковот исецкан на кругови пиперките на парчиња. Јас употребив ајвар пипер, а може и зелена. Го додаваме и лукот, пропржуваме кратко, додаваме вода околу 70 мл, поклопуваме и оставаме да се динста додека да испари водата. Тогаш го додаваме обварениот џигер и месо зачинуваме со бибер, мешан сув зачин, сол, на кратко промешуваме и поклопуваме.
Така продолжуваме да пржиме додека месото и џигерот добијат убава боја. На крај го додаваме магдоносот, промешаме на кратко и тргнеме на страна. Потоа може да се сервира.