
Руска торта од Верона
Оваа торта потекнува од Италијанскиот град Верона кој е направил слаткар од тој град и е нарекол со ова име. Иначе нема никаква врска со Русија, некој русин или русинка хехе.
 Путерот стопете го на тивок оган и оставете го да олади.
 Во сад измешајте ги брашното, пецивото, бадемите и амаретите.
 Лиснатото тесто заедно со хартијата ставете го во тава бр.26 и избоцкајте го со вилушка. Доколку сакате тортата да ви е малку повисока може да употребите и тава бр.24.
 Рерната вклучете ја да се загрева на 180 степени.
 Јајцата изматете ги со шеќерот и ванилата да постанет светли и кремасти. Додајте го оладениот путер и повторно изматите да се соедини. На крај додајте ги измешаните суви состојки и румот или амаретото и изматете ги да се изедначат.
 Смесата истурете ја над лиснатото тесто и порамнете ја. Краевите од тестото малку свиткајте ги над смесата од тортата. Одозгора наредете и неколку бадеми за декорација.
 Ставете ја да се пече околу 30-35 минути или печењето прилагодете го спрема вашата рерна или проверете со чепкалка.
 Тортата оставете ја да олади и потоа послужете ја.
Лиценца: Сите права се задржани



























Немаше да го напишам ова да не го прочитав коментарот на Клара:)))