1. Празот и кромидот ситно се сечкаат и се пропржуваат до омекнување
2. На тоа се додава истребениот и измиен ориз
3 Соја трошките се ставаат во вода да отстојат околу 10-тина минути да набабрат и потоа се додаваат во смесата што се пржи
4. Се додаваат зачините и откако се ќе омекне, смесата е подготвена за полнење на сармичките
5. Листовите зелка се сечат на помали парчиња за сармите да бидат помалечки (залче-сармиче)
6. Секој лист се полни со по едно лажиче од смесата и се витка сармичка
7. Кочаните кои се извадени од листовите зелка се ставаат на дното од тенџерето во кое ќе ја вариме сармата
8. Се редат сармите на дното од тенџерето, па се посипува со малку мешан зачин,црвен пипер и буковец, малку масло за јадење и повторно се повторува постапката за вториот ред сармички во тенџерето
9. Најозгора се покрива со цели листови зелка, се додава ловорови листови, расолница и вода и се вари сармата.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани