
Полжавчиња од бело и ржано брашно со праз
Прво на загреано масло се пропржува сецканиот праз.
 Се трга од оган да подизлади, па се додаваат јајцата и зачините.
 Се промешува.
 На страна во вангличка се ставаат млаката вода, квасец, шеќер и малку брашно.
 Нека втасува 10 минути.
 Потоа се додаваат останатите состојки.
 Се замесува средно меко тесто.
 се дели на 12 топчиња.
 Секое се расукува во мала коричка.
 6 корички се премачкуваат со маргарин.
 Врз нив се става по 1 ненамачкана коричка.
 Значи имаме на 6 места по 2 корички.
 Од секое парче се сука елипсовидна форма, се става од филот и се витка ролатче, па полжавче,
 Се редат во плех, на секое парче се става по 10 гр маргарин, киснат 15 минути и се печат 30 м на 200 степени.
Лиценца: Сите права се задржани

























