Надојдениот квасец се замесува со брашното, 2 јајца, јогуртот, млекото, маслото, шеќерот и солта.
Се меси средно меко тесто и се остава да надојди. Кога ќе надојди тестото го делиме на два еднакви дела и оставаме еден помал за тркалезниот дел на средина.
Двата дела ги делиме на уште два. Од првите два дела плетиме една плетенка и правиме еден ролат. Ролатот го мачкаме со растопен путер и плетенката ја ставме во продолжение на ролатот веднаш до ивиците на калапот во кој ќе ја печиме погачата.

Од третиот дел правиме кора ја сучиме и ја мачкаме со путерот ја филуваме со сирењето и виткаме ролат.
Ролатот го сечиме на 12 еднакви делови и ги редиме во калапот, во внатрешниот дел.

Од четвртиот дел пак правиме плетенка со тоа што ја плетиме над првиот ролат. Во средината го ставаме тркалезниот дел и од тестото што ќе ни остани правиме ленти за на средина и мали ружички што ги ставме до плетенката за да се пополни просторот. Јас погачата ја печев во тенџере високо број.28.
Погачата пак ја кисниме ја премачкуваме со јајцето, сусам, сончоглед и ја печиме
на 200 степени околу 30 мин,а потоа на 170 степени околу 15мин.
Ако ви остани тестото направете уште една помала плетенка која ќе ја ставите околу тркалезниот дел.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови