Пита со тиквица и павлака
Денес решив да подготвам една лесна пита.
За почеток ги исеков тиквиците по нивната должина на тенки ленти.
(Тоа го направив со ноже за лупење на компири, она што ги сече тенките лушпи.)
Кога веќе се подговени лентичките, го попрскувам тавчето со масло и почнувам со редење на лентите. Една по една ги виткам кружно, па така како тркалца ги сложувам во тавчето.
Кога тавата е наредена, одиме со подготовка на преливот, кој ќе ја соедини тиквичката во печењето.
Во длабок сад ги матиме јајцата додавајќи им зачин. Потоа го рониме сирењето и поливаме со млекото. Мешаме убаво да се соедини смесата. Ја додаваме и павлаката и брашното, па повторно промешуваме.
Така подготвениот фил, го прелеваме врз тавата со тиквици. Наросуваме ким, врз тавата.
Оставаме да се пече на температура од 150 степени. Печеме околу 35 минути, за убаво да се испече тиквицата.
Откако е добро печена, ја вадиме тавата од рерна и оставаме малку да се излади, а потоа сечеме и сервираме.
Јадењето е лесно и вкусно, за оној го обожува тиквица.
На здравје.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Ova bese denes na moeto meni za rucek :). Mnogu mi se dopadna, duri i "mesarot" moj go bendisa jadenjevo iako e bez meso :))) Nie go jadevme toplo, nemozevme da docekame da se oladi, pa zatoa i nemam slika od presekot, ama ke bide vo nekoja druga prilika :)
Go pecev po tvojov recept na 150°C, ama ili mojata rerna e slaba ili pak, tvojata e premnogu jaka :). Ne se zacrveni ubavo kako na tvojata slika iako posle 35 minuti pecenje ja zgolemiv temperaturata na 200°C i go dopekov uste nekoi 10-tina minuti. Sledniot pat, vednas ke go stavam na 200 °C. Kako i da e, rezultatot e super vkusno jadenje! :)
Fala ti za receptot! :)