Наутот се остава преку ноќ да се набабри во вода целосно прекриен, наредноит ден се става на оган да се вари 60-90 минутки да се целосно омекни, се цеди од водата во која варел. Таа вода не се фрла, потребно е одредено количество да се стави при блендирањето на наутот. Неколку чажици 5-6, но внимавајте сеуште треба да е густа блендираната смеса од наут, зашто ова е паштета, не хумус.
Откако се изблендира се префрла и туната да се блендира и таа без масло добро исцедена, се става сенфот и мајонезот, се хомогенизира смесата, се додава кај наутот.
Се доставаат сите зачински состојки внатре и се соли по вкус. Оставете ја некој саат во фрижидер добро да се спојат вкусовите, а потоа ви нуди прекрасна паштета. Дали ќе ја премачкате на лепче или ќе ја послужите во склоп на посна трпеза како крем салата останува на вас.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови