За подготовка на оваа јадење е потребно две свински нозе добро исчистени. Во длабок сад се налива водата со солта и се потопуваат свинските ножиња. Се вараат се додека убаво не се извади коската од маснотијата. Потоа на страна во друг сад убаво го чистиме мевцето и маснотијата кое останало од нозете и во истиот сад ги додаваме стекот и свинското месо и оставаме да се сварат убаво. Пред крајот кога мевцето е убаво сварено се додава и лукчето ситно сецкано. Се промешува убаво.
Се земаат чиничиња и се полнат со смесата и се оставаат на ладно да се здрват. Така здрвената смеса или пивтија како што ја нарекуваат во некој краеви, е готова за јадење.
Се сече на коцки и се служи. Ова е добро мезенце во зимските денови. Врз коцките пача посолуваме буковец по вкус. На здравје.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови