Милиброд
Брзо, лесно, вкусно.....идеално со чаша топол чај или топло млеко, едноставно омилен кај нас дома, го обожаваме мирисот и вкусот на овој десерт. Во некои краеви го викаат козињак, чурек, се прави како ролат, плетенка и слично, ама како и да е сепак е превкусен на било кој начин и да го направите.
Од овие состојки јас направив 2 милиброда - еден со мармалад, друг со брусница.
Постапката е следна -
Замесуваме тесто од наведените состојки, го покриваме со стреч фолија и го оставаме да стаса. Потоа го делиме на 2 дела.
Од едниот дел направив милиброд во форма на ролат...рассукуваме кора која ја премачкуваме со мармалад (по избор) и завиткуваме ролат.
Од другата половина направив милиброд во форма на плетенка...во тестото ја додаваме брусницата, го делиме на 3 дела и плетеме плетенка.
Ги оставаме да стасаат, па ги премачкуваме со жолчката измешана со 1м.л.прав шеќер.
Ги печеме на 180 степени - 20 минути, па намалуваме на 150 степени и печеме уште 20 минути.
Ги покриваме со чаршафче, да оладат, па наросуваме прав шеќер одозгора.
Како додатоци можете да употребите било каков вкус на мармалад, џем, суво грозје, цимет...
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови