Испечати

Милиброд

Милиброд

Состојки

  • 250мл Млеко
  • пола коцка Квасец
  • 2 Јајца
  • пола Пециво
  • пола Ванила
  • пола Лимон (сокот и кората)
  • пола Портокал (сокот и кората)
  • 100мл Зејтин
  • 3-4г.л Шеќер
  • околу 700гр Брашно
  • неколку лажици Мармалад (од кајсии)
  • 100гр Брусница
  • За премачкување
  • 1 Жолчка
  • 1м.л Прав шеќер
  • одозгора за наросување
  • 2г.л. Прав шеќер

Подготовка

Брзо, лесно, вкусно.....идеално со чаша топол чај или топло млеко, едноставно омилен кај нас дома, го обожаваме мирисот и вкусот на овој десерт. Во некои краеви го викаат козињак, чурек, се прави како ролат, плетенка и слично, ама како и да е сепак е превкусен на било кој начин и да го направите.

Од овие состојки јас направив 2 милиброда - еден со мармалад, друг со брусница.

Постапката е следна -

Замесуваме тесто од наведените состојки, го покриваме со стреч фолија и го оставаме да стаса. Потоа го делиме на 2 дела.
Од едниот дел направив милиброд во форма на ролат...рассукуваме кора која ја премачкуваме со мармалад (по избор) и завиткуваме ролат.
Од другата половина направив милиброд во форма на плетенка...во тестото ја додаваме брусницата, го делиме на 3 дела и плетеме плетенка.
Ги оставаме да стасаат, па ги премачкуваме со жолчката измешана со 1м.л.прав шеќер.
Ги печеме на 180 степени - 20 минути, па намалуваме на 150 степени и печеме уште 20 минути.
Ги покриваме со чаршафче, да оладат, па наросуваме прав шеќер одозгора.

Како додатоци можете да употребите било каков вкус на мармалад, џем, суво грозје, цимет...