Мекиците на Попадиката
Нашиот парохиски свештеник има една прекрасна попадика, чија кујна изобилува со многу убави посни рецепти. Еве еден рецепт кој го научив од попадика Магдалена.
1. Лукчето го лупиме и со малку сол го толчиме убаво.
2. Го замесуваме тестото со сите наведени состојки (вклучувајки го и толченото лукче), да биде меко.
3. Од него правиме топчиња кои ги оставаме убаво да стасаат.
4. Секое топче со прсти го развлекуваме и го ставаме да се пржи во врело масло. Додека се пржи од едната страна, врз мекицата, со лажица полеваме од врелото масло, за да убаво се подига и нарасне, па ја превртуваме откако ќе се испржи долната страна.
Забелешка
Може да користите и лук во прав или ситно да го исечкате. За пржење користам исклучиво палмово масло. Начинот на приготвување на мекиците, го научив од мајка ми, а составот ми е од попадика Магде. Значи можете да си ги пржите по свое, да си ги замесите по свое, а во составот да ги внесете и овие состојки. Мекиците се меки, вкусни и како воопшто да не се пржени во масло.
Лиценца: Сите права се задржани
Мекиците супер си ги направила, ми се допадна и составот :)
Znaci nemam zborovi da opisam kolku mi s edopadnaa mekicive, preubavi, prubavi, najveke na svet ti blagodaram z areceptot, a edno blagodaram i za popadikata Magdalena:) Patem so ovoj recept ke im s evrata povtorno na tricite, porano gi koristev mnogu da ne recam premnogu, ama eve sega pak ke si gi stavam vo sekojdnevna upotreba:) fala ti uste ednas...:)