Мекиците на Попадиката
Состојки
- 500 гр брашно
- 4 лажици трици
- 4 чешниња лук
- 4 лажици сусам
- 1 лажичка сол
- 1 сув квасец
- млака вода за замесување на тестото
- масло за пржење на мекиците
Подготовка
Нашиот парохиски свештеник има една прекрасна попадика, чија кујна изобилува со многу убави посни рецепти. Еве еден рецепт кој го научив од попадика Магдалена.
1. Лукчето го лупиме и со малку сол го толчиме убаво.
2. Го замесуваме тестото со сите наведени состојки (вклучувајки го и толченото лукче), да биде меко.
3. Од него правиме топчиња кои ги оставаме убаво да стасаат.
4. Секое топче со прсти го развлекуваме и го ставаме да се пржи во врело масло. Додека се пржи од едната страна, врз мекицата, со лажица полеваме од врелото масло, за да убаво се подига и нарасне, па ја превртуваме откако ќе се испржи долната страна.
Забелешка
Може да користите и лук во прав или ситно да го исечкате. За пржење користам исклучиво палмово масло. Начинот на приготвување на мекиците, го научив од мајка ми, а составот ми е од попадика Магде. Значи можете да си ги пржите по свое, да си ги замесите по свое, а во составот да ги внесете и овие состојки. Мекиците се меки, вкусни и како воопшто да не се пржени во масло.