Марципан торта
Прво во вангличка се ставаат јајцата со шеќерот и се матат малку подолго, околу 10 минути, односно се додека не се растопи шеќерот.
Потоа постепено се додаваат течните, па сувите состојки.
Лесно се промешува со лажица и смесата се истура во калап, обложен со хартија и се печи. Се лади.
За филот во тенџере на оган се ставаат млекото, шеќерот, маргаринот да провријаат 1-2 минути. Потоа се додаваат чоколадото да се растопи и оревите. Убаво се соединува.
Овој фил се нанесува врз испечениот колач. Се сечи на коцки.
Напомена – се користи еден ист мал филџан за сите продукти.
Многу мек и вкусен колач од богатството на ореви.
Често спреман во мојот дом за Велигденската трпеза.
Лиценца: Сите права се задржани
treba da stoi 4 mali filxani mleko ( a stoi maslo)
ja zamoluvam i redakcijata dokolku moze da koregira
znaci 4 filxani mleko, izvinete