Лимон крем - Lemon curd
Овој деликатес може да се употреби за полнење на палачинки, тартови, чизкејк, филови за торта, колачиња и слично.
Подготовка
1. Во сад на пареа додадете ги сите состојки, претходно добро соединети со рачна маталка или миксер додека добро да се хомогенизираат. (освен путерот).
2. Промешајте и варете додека смесата не се згусне доволно. Откако ќе се згусне, го додаваме путерот и мешаме додека да се растопи. Покриваме со проѕирна стреч фолија, оставајќи ја фолијата да ја допира површината на кремот. Оставаме да се излади на собна температура, а потоа во фрижидер.
Забелешка - Доколку ви пречи кората од лимонот (или доколку случајно ви се направиле грутчиња) во тој случај кремот поминете го преку цедалка.
За погуста структура додадете 1 г.л. густин.
Совет - Белките кои ви останаа употребете ги за превкусни целуфки (пуслици, кајмаци).
На здравје!
Лиценца: Сите права се задржани
Ubav vkus ima
Eve ja mojata verzija
https://moirecepti.mk/post/%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-lemon-curd-crema
Убава и твојата верзија.
Шала на страна ептен се убави! Ги обожавам!
Омилени ни се и нам.
Среќни празници.