Крембо
1. Рерната ја вклучуваме на 180 Ц.
2. Бисквитите ги мелеме или мелини ги купуваме
3.Во нив го додаваме сокот од портокал,а ако смесата е тврда додаваме уште малку додека не добиеме глатка смеса.
4. Се добро се промешува и се обликува топка.
5. Смесата ја ставаме на работна маса со сукало правиме кора со дебелина од 2-3 мм. и со чаша или форма со дијаметар од 5-6 цм.сечеме кругови.
6. Круговите ги редиме во тава обложена со хартија за печење и ги печеме 12 мин.
7. На страна желатинот го раствараме со 2-3 лажици ладна вода и го оставаме така 10 мин.а потоа го ставаме на пареа да постане течен го промешуваме и го тргаме на страна
8. Во друг сад ги ставаме белките на пареа го додаваме шеќерот и ванилата и мешаме со лажица додека белките не се згуснат а тогаш земаме миксер и матиме со него додека не добиеме цврста смеса (цело време на пареа)
9. Полека во тенок млаз го додаваме течниот желатин и матиме уште 7-8 мин(цело време на пареа).Го тргаме садот на страна и го оставаме да се лади
10. Земаме од белките и со готварски шприц или лажица правиме како куп одозгора врз секој круг и ги ставаме во фрижидер да се стегнат.
11.Чоколадото го кршиме на коцки и го ставаме на пареа да се топи заедно со маргаринот,пред крај додаваме 2-3 лажици зејтин.и ја тргаме смесата да се олади да биде млака за да можат колаченцата да се полијат.Вака спремените колаченца ги ставаме во фрижидер да се оладат.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Klarce pozdrav i do tebe<3
Aleksovska ne sum gi broela ama nekade okolu 17 kolacenca izleguvaat..probaj gi stvarno se mnogu vkusni...<3
Daniela... e bas mi e drago deka si gi probala....fala ti mnogu<3
само 17 ??!!??!
јасно ти е дека дупла доза одма правам. едната е за одма, другата е за утре (ако ја преживее вечерта) :) :) :) :)
Otprilika 17 treba da ti ispadnat priblizno zosto ne se mnogu golemi... sredni kolacenca se...aj probaj gi pa kazi kako ti ispadnale :):):)