Испечати

Крембо

Крембо

Состојки

  • Бисквит*
  • 140 г. бисквити мелени
  • 60 г. омекнат маргарин
  • 2-3 лажици сок од портокал
  • Крем*
  • 5 белки
  • 200 г. шеќер
  • 10 г. желатин
  • 2-3 лажици ладна вода
  • 1 ванилин шеќер
  • Прелив*
  • 100 г. чоколадо за готвење
  • 60 г. маргарин
  • 2-3 лажици зејтин

Подготовка

1. Рерната ја вклучуваме на 180 Ц.
2. Бисквитите ги мелеме или мелини ги купуваме
3.Во нив го додаваме сокот од портокал,а ако смесата е тврда додаваме уште малку додека не добиеме глатка смеса.
4. Се добро се промешува и се обликува топка.
5. Смесата ја ставаме на работна маса со сукало правиме кора со дебелина од 2-3 мм. и со чаша или форма со дијаметар од 5-6 цм.сечеме кругови.
6. Круговите ги редиме во тава обложена со хартија за печење и ги печеме 12 мин.
7. На страна желатинот го раствараме со 2-3 лажици ладна вода и го оставаме така 10 мин.а потоа го ставаме на пареа да постане течен го промешуваме и го тргаме на страна
8. Во друг сад ги ставаме белките на пареа го додаваме шеќерот и ванилата и мешаме со лажица додека белките не се згуснат а тогаш земаме миксер и матиме со него додека не добиеме цврста смеса (цело време на пареа)
9. Полека во тенок млаз го додаваме течниот желатин и матиме уште 7-8 мин(цело време на пареа).Го тргаме садот на страна и го оставаме да се лади
10. Земаме од белките и со готварски шприц или лажица правиме како куп одозгора врз секој круг и ги ставаме во фрижидер да се стегнат.
11.Чоколадото го кршиме на коцки и го ставаме на пареа да се топи заедно со маргаринот,пред крај додаваме 2-3 лажици зејтин.и ја тргаме смесата да се олади да биде млака за да можат колаченцата да се полијат.Вака спремените колаченца ги ставаме во фрижидер да се оладат.