Можеби на сликите ќе ви делува неугледно, ама навистина е многу вкусна супа и ова е еден од рецептите кои многу често ги правам во зима. Може и наместо шунка да ставите преостанато печено месо, сеедно пилешко, телешко или свинско, и така е многу вкусна.

Компирите, целерот, кромидот и шунката ставете ги во поголемо тенџере, додајте ја водата и коцката за супа и ставете да зоврие. Варете на средна температура дваесетина минути, додека зеленчукот не омекни.
Во едно мало тенџерче растопете го путерот, додајте го брашното и направете светла запршка како за Бешамел сос. Непрестано мешајки со жица додавајте го млекото, па верете на ниска температура 5 минути.
Додајте ја запршката во тенџерето со зеленчукот, промешајте и оставете да зоврие. Додајте ја мајчината душица и дотерајте го вкусот.
Послужете жешко, иако е добра и претоплена. Можи одозгора да се стават и крутони, повеке бибер или ситно исецкан магдонос.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани