Изматете ги јајцата со 2те врсти шеќер. Постепено додајте го маслото и на крај брашното предходно измешано со пецивото.
Исклучете го миксерот и рачно вмешајте ги ренданите дуњи, предходно по желба попрскани со лимонов сок.
Печете во загреана рерна на 180 Ц додека не порумени.
Готовиот колач, исечете го на коцки и посипете го со шеќер во прав.

* Користена е тава 25х35, но ако сакате малку повисок колач можи и една димензија помала. Не ви препорачувам сепак да одите многу во висина, поради процентуалниот состав на дуњите, за убаво да извријат. Секако, предходно добро намастете ја тавата =)

** Јас во тестото ставив и зелен мармалад од смокви. Додатокот супер ни дојде. Вкусот сепак се акцентира на дуњите и за оние кои ги сакаат ова е вистиска брза посластица од која верувам дека ќе бидат презадоволни.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани