1
апр
2012
Домашен мајонез со нишесте
Водата се става да зоврие, а потоа се додава густинот разматен со малку вода и се вари крем. Се остава да се олади. Во подлабок сад се ставаат две јајца и 1 лажица оцет и се мати. Пополека се додава наизменично една лажица од густинот и малку зејтин и постојано се мати додека не се потрошат и зејтинот и густинот. На крај се додава сок од еден лимон, сол и шеќер и сенфот(околу 2 лажици). Убаво се мати целата смеса и се собира во тегли. Од оваа смеса излегуваат околу 2 тегли.
Мајонезот е добар за салати,разни сосови, а и како намаз.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови