Везенки
Везенките се типични за нашиве краишта и скоро секое семејство има барем по некоја тегла мегу зимницата.
Везенките се мијат и им се подсекуваат рачките.
Водата, оцетот, солта, шеќерот и зејтинот се ставаат на оган да зовријат и се намалува ринглата на потивко колку да се одржува вриењето на солилото.
Пиперките се подпечуваат на рингла од двете страни по малку колку да пуцкета кожичката и така врели се ставаат во солилото колку да фатат еден клуч. Со решетка се ваѓаат од солилото и се редат во суви и чисти тегли. Се редат 2 реда пиперки, па се поросуваат со магдонос и лук и се продолжува така додека се наполни целата тегла. При редењето се притискаат со лажица или со раце кој како може и сака.
Од како ќе се наполнат теглите се налеваат со течноста од солилото и уште топли се затвараат. Може кој сака да додаде и конзефванс, но и без него стојат преку целата зима. Ако солилото не стаса тогаш теглите се дополнуваат со оцет.
Шеќерот и солта се ставаат по вкус. Јас на оваа количина ставив 2 филџани сол и 3 шеќер.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела
sol 2 solji od 200gr.=400gr.vkupno
taka razbrav ili sum greska?
Keti mislam deka se misli na vkupnata kolicina a ti sepak ostavi na vkus.Jas napisav deka kaj mene 3filgani seker i 2 sol mi se taman za soliloto.
Moirecepti moze i da se odstrani toj del za da nema zabuna.
I mesenoto do vezenkite ubavo izgleda.pozz