Овој вид карамела е исклучително традиционално Англиско колаче. Тоа е побогато и помеко од обичната карамела и луѓето обично го прават за пријателите во овој период од годината. Постапката е едноставна и има малку состојки, но лесно може да тргне наопаку.

Преземи го рецептот во PDF

Состојки

  • 300 милилитри млеко
  • 350 грама шеќер
  • 100 грама несолен путер
  • 1 лажичка екстракт од ванила

Вид на оброк: Десерт
Комплексност: Лесно
Лица: 4-6
Време на подготовка: 30-60 мин.

За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Касерола и Правоаголна тава.

Подготовка

Чекор 1: Едноставно ставете ги млекото, шеќерот и путерот заедно во Касеролата и почнете полека да ги загревате. Правењето карамели бара трпение и полно внимание.

Чекор 2: Продолжете полека да ги загревате состојките и внимавајте шеќерот целосно да се раствори и путерот да се стопи.

Постојано мешајте 15 минути и гледајте како смесата почнува да зоврива. Кога ќе почне да се подига и ќе биде блиску до претекување од касеролата, извадете ја од оган и продолжете да мешате додека смесата да спадне.

Сега ставете го екстрактот од ванила и промешајте го.

Чекор 3: Додека смесата се лади таа ќе почне да се згуснува, но продолжете да мешате. Потоа оставете ја да се излади неколку минути.

Чекор 4: Земете ја правоаголната силиконска тава. Намачкајте ја со малку путер, потоа сипете ја смесата и оставете ја да се излади и да спадне. По 20 од 30 минути треба да биде готова за сечење, а можете и да ја скршите на големи парчиња.

Земете неколку коцки карамела и врзете ѝм ленти за подарок.

СОВЕТ: Овие карамели се толку вкусни и се топат во уста. Тие се преубава смеса на путер и шеќер, богати и свилести. Има безброј варијации кои на карамелата ѝ даваат различни вкусови и би се изненадиле што сé можете да им додадете. Како Ви звучи вкус на рум и чоколадо?

Користени Делимано садови за подготовка на овој рецепт: Тава со рачки ; Сет од 5 калапи
Тава со рачкиhttp://moirecepti.mk/content/uploads/2012/10/fantasia-5-kalapi.jpg