Капари е прекрасна состојка која не се користи доволно во готвењето… Има природен солен вкус кој одлично оди со риба или зеленчук… Во овој рецепт ја спојуваме со маслинки , состојки кои се создадени да бидат сервирани заедно.

Преземи го рецептот во PDF

Состојки

  • 150 грама шпагети
  • 2 грста зелени и црни маслинки
  • 1 грст капари
  • Домати од конзерва или сечкани домати
  • Сок од половина лимон
  • 1 грст магдонос
  • Сол и бибер
  • Маслиново масло

Подготовка

Чекор 1: Да почнеме со варење на шпагетите... Ставете маслиново масло и сол во зовриена вода, прекршете ги шпагетите на половина и ставете ги во водата... Покријте со капак.

Чекор 2: Време е за сецкање: Земете ги маслинките и пресечете ги на половина, или извадете ги семките и потоа пресечете ги на половина... Користењето на маслинки со различен вкус и боја го прави јадењето богато, но можете да ставите и само еден вид маслинки.

Следно, ситно исечкајте го магдоносот… Половина ни треба за готвењето, а остатокот е за гарнирање на крајот.

Лимонот пресечете го на половина.

Чекор 3: Време е да го направиме сосот… Загрејте ја вок тавата и во неа ставете маслиново масло, а потоа ставете ги маслинките и капари да се пржат… Овие два вкуса се главните состојки на нашиот сос. Зачинете со сол и бибер и ставете ги сечканите домати... Оставете ги да крчкаат и измешаат, а потоа ставете го лимоновиот сок, па сечканиот магдонос.

По неколку минути додадете малку вода од шпагетите и продолжете да го крчкате сосот.

Чекор 4: Исцедете ја пастата и ставете ја во сосот… Убаво измешајте за состојките на сосот да ја покријат пастата, и спремни сме за сервирање...

Чекор 5: Време е за сервирање: Ставете го јадењето на средината од едноставна бела чинија за паста и потрудете се сите состојки да бидат рамномерно распоредени…

СОВЕТ: Ова секако е вегетаријанско јадење, но маслинките и капари му даваат месест и силен вкус... Можете да го сервирате и со лингвини… Брзо и извонредно вкусно летно јадење во кое можете да уживате за време на летниот одмор со чаша студено бело вино.

Користени Делимано садови за подготовка на овој рецепт: Тава со рачки; Вок тава
Тава со рачкиВок тава