Овие мали закуски стануваат сè попопуларни како мезе за празници, но тие се всушност руски палачинки кои традиционално се јадат за појадок. Едноставни меки палачинки пржени на врела тава и прелиени со различни луксузни јадења, вклучувајќи го тука и кавијарот.

Преземи го рецептот во PDF

Состојки

За ПАЛАЧИНКИТЕ БЛИНИ ќе ви треба:

  • 95 грама брашно
  • 250 милилитри млеко
  • 1 јајце
  • 15 грама шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 30 грама растително масло

За ФИЛОТ ќе ви треба:

  • 100 грама димен лосос
  • 200 грама крем сирење
  • Една рака свеж копар

За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Тава за Палачинки.

Подготовка

Чекор 1: Подготовката на смесата за овие палачинки е многу едноставна – се просејува брашното, па потоа се додава млекото и сè убаво се меша. Потоа ја покриваме и ја оставаме да отстои 30 минути.

Чекор 2: Премачкајте ја тавата со масло и загрејте ја на висока температура. Потоа намалете на средна температура. Ставајте од тестото по малку во тавата и секое крукче печете го по 45 секунди на секоја страна и внимавајте да не ги изгорите – откако ќе бидат готови редете ги во чинија. Од оваа смеса се добиваат најмалку 20 мали палачинки, можеби и повеќе.

Чекор 3: Откако палачинките малку ќе се оладат, време е да го додадете филот. Ставете ги на чинија и филувајте ги со крем сирење, па димен лосос и на крај свеж копар.

Погледнете го видеото: Како да направите украсна машна.

СОВЕТ: Овој рецепт може да биде одлично предјадење на вашата забава, додека гостите го чекаат главното јадење, па затоа подгответе доволно. Ние препорачуваме да додадете и малку сок од лимон и црн бибер.