Видео рецепт: Домашни фурнаринки со пинџур (посно)
Фичо ќе ни покаже како да подготвиме домашни фурнаринки, заедно со домашно подготвен пинџур. Овие пости имаме навистина богато мени!
Подготовка
Чекор 1: Во сад за матење ставате пола кило обично брашно и пола кило црно брашно, додадете лажичка сол. Во млаката вода ставете 2 суви квасци, 5 лажици маслиново масло и 1 лажиче шеќер.
Потоа смесата од квасецот ја додавате во брашното и месите додека не добиете меко тесто. Тестото го ставате да нарасне околу 1 час.
Чекор 2: Во тавчето за печење ставете еден модар патлиџан, два патлиџани и три-четири пиперки. Ги ставате во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 30 минути.
Чекор 3: Откако ќе нарасне тестото, го расукувате, не премногу тенко, и го сечете во форма на фурнаринки. Ги редите во тавче, ги премачкувате со масло и ги попрскувате со зачини по желба (сусам, ким, оригано итн.)
Ги ставате да се печат околу 10-тина минути, во загреана рерна на 200 степени.
Чекор 4: Потоа ги земате печените зеленчуци, ги лупите и ги разресувате со вилушка.
Во аван толчите 2-3 чешниња лук со половина лажичка сол додека не добиете кремаста смеса. Ги додавате разресените зеленчуци и мешате додека не добиете хомогена смеса. Потоа ја прелевате со 50мл зовриено масло за јадење.
Чекор 5: Ги сервирате фурнаринките со пинџурот во комбинација со овчо сирење (за оние кои не постат).
СОВЕТ: Фичо фурнаринките ги подготви од мешано бело и ржано брашно, но вие може да ги подготвите само од бело брашно, или од комбинација на брашна кои ги имате дома!
Инаку ставив копар, буковец, оригано, сусам, босилок....а последните ги намачкав и со измешано масло со вода и сенф! Милина!