Видео рецепт: Домашна боза
Денес ќе готвиме заедно со Лудо, готвач член на нашата веб-страница. Лудо ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Домашна боза.
Познавате ли некој кој не ужива во чаша ладна и освежителна боза? Сигурно мислевте дека е тешко да се направи дома, но oвој рецепт ќе ве убеди во спротивното. Потребни ви се само брашно, шеќер и квасец.
Подготовка
Чекор 1: Брашното ставете го да се пржи на суво. Мешајте постојано да не загори, бидејќи така бозата ќе добие горчлив вкус.
Кога брашното ќе добие златеста боја, додадете ја водата. Мешајте постојано за да не се направат грутки. Варете околу 5-1о минути за брашното убаво да се свари и да се добие кашеста смеса.
Чекор 2: Додадете го и шеќерот. Пробајте на вкус дали ви е доволно благо. Доколку не е, додадете шеќер по желба, промешајте и оставете убаво да се олади.
Чекор 3: Свежиот квасец измешајте го со малку вода и шеќер и оставете да стаса.
Кога бозата е оладена додадете го стасаниот квасец, убаво промешајте и оставете го 24 часа на собна температура да ферментира.
Чекор 4: Изладете ја, и потоа сервирајте ја бозата сама, или со вашите омилени слатки!
СОВЕТ: За подобра арома, можете да додадете и 10 грама ванилин шеќер. Може да употребите било какво брашно кое го имате дома.
Za zvezdickite veke zboruvavme, da ne se povtoruvam :)
Jas ja napraviv uste vednas koga izleze receptot, i bev prezadovolna, taka da na site vi preporacuvam da si napravite. Slika ima kaj originalniot recept, ama eve ja i ovde
Sneska, se gledame :)
да не бевте вие и МоиРецепти, јас ќе си останев на проја и колач со пудинг и бисквити и ќе мислев дека парче праам во кујна :) :) :) :)
тетоважата ми е лудило. моиве дома конечно скоро за малку и ќе се помиреа со тоа што од град киднав да живеам во планина, мислеа готово, се смирив, им дојдов дома тетовирана.
ме прашаа
се вади?
не, заскогаш е
ама ако сакаш да ја извадиш, ќе можеш нели?
да бе дааа, за 2 мин со ласер (само мирно да спијат) :) :) :) :)
инаку има 4 ѕвездички, во две од нив стојат буквите на пилишатарците, другите две се за во иднина <3
требаше да бидат 6 ѕвездички, ама тенок ми бил зглобот и немало место :) :) :) :)
на снимање си поминавме феноменално. тие што снимаа знаат за каква убавина зборувам, тие што ќе снимаат ќе дознаат.
млади весели луѓе, кои направија да се чувстувам како цел живот да готвам пред камера.
земете марамчињата ќе се распекмезувам:
ви благодарам вам мои готвачки пријателчиња за дружбата, поддршката, советите, рецептите, смешките, убавините....
им благодарам и на МоиРецепти што не' споија, што не' истрпеа, снимаа, усреќија....
кој би рекол дека јас ќе станам готвачиште прва класа, м?
а се' почна со едно ЛУДО, што комплетно одлепи покрај вас. :) :) :) :)
Cekav da se oladi bozata od tendzereto pa posle go dodadov kvasecot koj go cekav da stasa i go pokriv tendzereto(mozebi ne trebase da go pokrijam) i go ostaviv vo sporet da sedi 24h. I utredenta koga go otvoriv nad bozata imase kora(izgleda od kvasecot sto fermentiral) i potoa pocnav da ja mesam smesata za da se soedini(mozebi trebase da ja trgnam korata od smesata) pa posle ja pretociv vo sisinja, ama ne cini izgleda mirisa na kisel kvasec..
ima za site