Видео рецепт: Бабини колачи
Денес ќе готвиме заедно со Даниела, готвач член на нашата веб-страница. Даниела ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Бабини колачи.
Tрадиционален рецепт за парени колачи полжавчиња, со фил од чоколадо и ореви. Декорирани со шлаг од белки, како во старите добри времиња.
Подготовка
Чекор 1: Во млако млеко ставете го квасецот да стаса.
Во садот со брашно додадете ги 3те жолчки и 1 цело јајце, стасаниот квасец, изрендана кора од портокал, ванила шеќерот и замесете средно помеко тесто. Количината на брашно не е ограничена затоа прво ставете околу 500 грама, а потоа по потреба додавајте.
Чекор 2: Од замесеното тесто расукајте кора со дебелина од половина сантиметар, изрендајте или премачкајте со маргарин, наросете со лешниците и чоколадата и завиткајте ја кората во ролат.
Од завитканиот ролат сечете парчиња со дебелина од 1 сантиметар и наредете ги во подмачкана тава. Нам ни излегоа 20 парчиња.
Оставете колачите да стасаат еден час, а потоа печете ги на 180С, околу 15-20 минути додека да заруменат. Испечените колачи оставете ги да се оладат.
Чекор 3: За шербетот прелијте го шеќерот со водата и оставете да зоврие. Треба да врие околу 5 минути на потивко, па додадете ја ванилата и сок од портокал, по желба. Нека врие уште малку да се згусне. Изладените колачи прелијте ги со врелиот шербет.
Чекор 4: Белките убаво изматете ги во цврст снег, а потоа постепено додадете 9 лажици шеќер во прав и матете постојано додека се добие цврст шам.
Чекор 5: Сервирајте во чинија, со готварски шприц декорирајте по желба и наросете со лешници и чоколадо.
СОВЕТ: Ова е стар, бабин рецепт кој ќе ве врати во детството. Вреди да се проба и да се пренесе на идните генерации.
Многу убава презентација Дани!
Кажи ми дали треба да одстои, да стаса малку замесеното тесто, пред да се расучи кора....
dijanatalevski testoto ostanuva da se odmori 10-15 minuti dodeka se podgotvat sostojkite za filot no stasuva odkako parcinjata ke se naredat vo plehot.