Тиквичката се лупи и се ренда на ситно. Исто се постапува и со морковот. Кон нив се додава урдата или ситно рендано сирење. Земичките се потопуваат на кратко во вода и убаво се цедат, па се ронат и се додаваат кон смесата. Се додава и јајцето и компирот и зачините и убаво се меша, се соединува. Со лажица се зема од смесата, се обликува на рака и се пржат ќофтиња на врел зејтин.
Вака подготвени тиквичките се многу вкусни и може да послужат и за мезе. Во комбинација со салата имајте убав и пријатен лесен оброк.
Во зависност од тоа дали користите сирење или урда комбинирајте ја солта. Ако тиквичката е поголема и смесата потечна додајте ги двете земички.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани