Ова е еден од моите ручеци за преку недела. Брзо се спрема, нема да ви одземе повеќе време од 1 час.
Во еден длабок сад ставете го меленото месо, сецканиот кромид и останатите состојки па убаво измесете со рацете за да се спојат состојките. Формирајте мали ќофтиња. Мене од оваа смеса ми излегоа 28 ќофтиња. Пржете ги во длабок зејтин. Кога ќе се готови ставете ги во една керамичка или огноотпорна тава.
За сосот, исецкајте ги кромидот и лукот и динстајте ги на маслиново масло околу 5 мин. Доматите исечкајте ги покрупно и заедно со сокот ставете ги во тавата да се динстаат. Додадете ги зачините, шеќерот, налејте го и виното па оставете на средна температура да зоврие. Откако ќе зоврие ставете го и грашакот и оставете така да се динста околу 30 мин. повремено промешувајќи.
Прелијте ги ќофтињата со сосот и ставете да се потпечат 10 мин. на 200° во загреана рерна.
Послужете со свежа салата и/или леб по ваша желба.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани