Слатко од праски
Изберете зрели но цврсти праски, сорта на која се дели коската.
Во поголемо тенџере ставете ги шеќерот и водата, па оставете да се вари на среден оган, повремено промешувајки додека целиот шеќер не се растопи и не добиете густ сируп.
Праските излупете ги и исечете ги на кришки, 6 или 8 зависно од големината.
Спуштајте ги парчината овошје во зовриениот сируп. Откако содржината во тенџерето повторно ќе зоврие, варете на среден оган 15 мин, повремено распенувајки. Покријте го тенџерето со водена крпа и оставете го до утредента.
Повторете ја истата постапка уште два пати... Значи, оставате да зоврие, варите 15 мин., па го оставате да стои до другиот ден.
При последното, трето варење додајте го сокот од лимон, проверете ја густината на сирупот и оставете го слаткото сосем да се олади, покриено со водена крпа, најдобро до другиот ден.
Соберете во тегли и чувајте со останатата зимница.
Заради напишаниот начин на варење парчината праски не се распагаат, а стоењето во сирупот преку ноќ дополнително “ги желира“.
Ете, мој допринос за годинешнава сезона на зимница....
Од наведените состојки, мене ми испаднаа 2 големи тегли слатко.
Лиценца: Сите права се задржани
Vo Bozikniot kolac moze bilo koe slatko samo dobro iscedeno od sirupot.
2kg praski necisteni, nelupeni. I da, prvo se vari sirupot, dosta e gust, pa vo nego se spusta ovosjeto I otkako povtorno ke zovrie se vari 15 min.
Nadica, fotografiranjeto ostana neostvarena zelba, ete vaka si ja realiziram :) Kolku umeam, tolku...
Eliza, tie se brasnesti, od niv ni slatko, ni kompot ne biduva... Jas obicno vo mesan marmalad gi dodavam, oti se mirisni, a imav edna komsivka, gusti sok pravese od niv.... Drug nacin ne znam kako da se iskoristat...
Eve go bidna, go napraviv :)) Lili, sto da kazam osven....preubavo, prevkusno e! Koga kupuvav praski nemase bas nekoj dobar izbor na obicni praski pa kupiv nektarini i so niv go napraviv, ama toa veruvam ne menuva nisto. Slatkoto si e 5+! Fala ti za receptot i sigurna sum deka ova slatko ke mi stane omileno :)
So zdravje da se trosi i fala ti mnogu za tvojot pridones kon mojot recept :)