Слатки Крофни за појадок
Подготовка:
1. Во топлото млеко го ставаме квасецот, брашното, шеќерот. Промешуваме и оставаме на страна
Од кога е активиран квасецот го ставаме во вангличка, додаваме жолчки, сол, ванила, кора од лимон, рум, путер и промешуваме. Постепено додаваме брашно и замесуваме меко тесто. Врз него ставаме 2,3 капки масло, го. Оставаме во вангличка, го покриваме и чекаме да се дуплира.
2. Потоа нежно го делиме тестото на 10 топчиња. По малку ги расукуваме, ги редиме на чиста крпа и оставаме да се одморат 20 минути. Ги пржиме во загреано масло на умерен оган. Ги редиме врз хартиени салфетки.
Ги послужуваме со џем, крем, мармалад,
Лиценца: Сите права се задржани