29
апр
2013
Пченкарен леб
Квасецот растворете го со 5 лажици топла вода, 1 лажиче шеќер, 4 лажички пченкарно брашно и оставете го да скисне 30 мин.
Во поголем сад ставете го пченкарното брашно, солта, стасаниот квасец и со водата замесите не лепливо тесто. Намачкајте го со малку масло, покријте го со најлонска фолија, чаршав и завиткајте го со мало ќебенце. Оставете го да кисне 2 1/2 - 3 часа. Потоа размесете го и направете мала погачка, ставете ја во набрашнето плехче и оставете го да стаса 45-50 мин на топло (плехчето ставете го над тенџерче со топла вода).
Печете го во претходно загреана рерна на 200 степени 45 мин.
Лебот го направив по упатсвото од паковката на брашното.
Лиценца: Сите права се задржани
eve vo ocekuvanje na tvojot odgovor jas go napraviv i sama zakluciv deka e tvrdo pozz
domasnive koga pecam lepce sakaat mekicko pa nekako pomina i ova :)
Не губам надеж,пченкарно лепче мора да направам во успешна верзија.
I tebe i na Dani fala vi za probata :)