Најпрво празот се чисти и мие, па се сечка ситно и се пржи на малку масло. Откако ќе помекне се трга да олади.
Јајцата се матат со жица за матење, се додава сол, вода, јогурт, зејтин, пециво, брашно, пченкарно брашно. Се убаво се измеша и на крај се додава рендано сирење и предходно подготвениот праз и се добива смеса нешто погуста од онаа за палачинки. Со вака добиената смеса се полнат калапите за мафини (кои предходно се премачкани со маргарин) до половина.
По желба се наросуваат мафините со ленено семе или сусам. Од оваа доза излегуваат 24 мафини.
Се печат мафините 20 минути на 200 степени, додека убаво да поруменат.
За брзина се добиваат вкусни, меки мафини.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови