10
јан
2014
Посни мармаладки
1. Квасецот се раствара во малку топла вода
2. Сите состојки заедно се замесуваат со топла вода
Од тестото се прават околу 50 помали топчиња со големина како еден поголем орев
3. Од секое топче се развлекува мала коричка околу 10-тина сантиметри
4. На секоја коричка се става мармалад по малку
5. Со сите прсти на раката се опфаќаат страните на коричката и се соединуваат, се залепуваат како уштипци
6. Се редат во ненамрсен плех од рерната
7. Се печат во загреана рерна на 180 С околу 10-15 мин. Додека се топли се валкаат во шеќер во прав
8. Се служат
Овие мармалатки се како и старите добри ванилички, па колку подолго стојат-толку се и подобри....Пријатен апетит!
Лиценца: Сите права се задржани
2 fildzhanchinja hot water"
What is fildzhanchinja?
fildzhanchinja е мала шоља (small cup, 1/2 cup), мерката е 125мл
Поздрав :)