26
авг
2013
Панирана корнфлекс панга
Пангата е спремена во рерна, ама некако долго ми беше името за да го ставам и тоа во наслов, па еве веднаш на почеток во кратко за што станува збор.
Корнфлексот ставен во најлонска кеса се чука со чук да се подиситни, настрана се спрема смеса од вода, брашно, сенф и зачини. Секоја филета се накиснува во неа па се валка врз корнфлекс.
Вака припремени парчињата се редат во огноотпорен сад, се попрскува масло одгоре и се печат во рерна на 200, да се зацрвенат. Добиениот резултат е риба со посна внатрешност и крцкава кора.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Za poveke informacii na ovoj i na mnogu drugi portali za zdravje i portali sto ne ja krijat vistinata :
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/
3. Pangas are not environmentally sustainable, a most unsustainable food you could possibly eat – “Buy local” means creating the least amount of environmental harm as possible. This is the very opposite end of the spectrum of sustainable consumerism. Pangas are raised in Vietnam. Pangas are fed food that comes from Peru (more on that below), their hormones (which are injected into the female Pangas) come from China. (More about that below) and finally, they are transported from Vietnam to France. That’s not just a giant carbon foot print, that’s a carbon continent of a foot print.
4. There’s nothing natural about Pangas – They’re fed dead fish remnants and bones, dried and ground into a flour, from South America, manioc (cassava) and residue from soy and grains. This kind of nourishment doesn’t even remotely resemble what they eat in nature. But what it does resemble is the method of feeding mad cows (cows were fed cows, remember?) What they feed pangas is completely unregulated so there are most likely other dangerous substances and hormones thrown into the mix. The pangas grow at a speed light (practically!): 4 times faster than in nature…so it makes you wonder what exactly is in their food? Your guess is as good as mine.
5. Pangas are Injected with Hormones Derived from Urine – I don’t know how someone came up with this one out but they’ve discovered that if they inject female Pangas with hormones made from the dehydrated urine of pregnant women, the female Pangas grow much quicker and produce eggs faster (one Panga can lay approximately 500,000 eggs at one time). Essentially, they’re injecting fish with hormones (they come all of the way from a pharmaceutical company in China) to speed up the process of growth and reproduction. That isn’t good. Some of you might not mind eating fish injected with dehydrated pee so if you don’t good for you, but just consider the rest of the reasons to NOT eat it.
6. You get what you pay for – and then some. Don’t be lured in by insanely cheap price of Pangas. Is it worth risking your health and the health of your family?
а има далеку поевтини ,,риби на пазарот,,
Navlegovme so komentarite daleku od receptot, no nekako posledno vreme gledam se se komentira sto e zdravo ili ne zdravo... pa nikoj ne zgotvil kamenja, se e toa od prehrambeni prodikti. Ako zemime da navleguvame vo toa, duri i najobicnite sitnici ke se najdat na ovaa tema na rasprava. Sekoj covek sam si odlucuva na koj nacin ke se hrani i kako... a i sekoj organizam razlicno reagira na raznovidnite produkti, smetam deka vakvi raboti apsolutno spagaat vo nametnuvanje na mislenje. Ni jas ne sakam pecurki, ama ne gi osuduvam lugeto koi gi sakaat i prezentiraat recepti so niv, zatoa sto site ne mozime se da sakame i sekoja zgotvena rabota mozi da ni se dopaga.
Најпрво, да споменеме дека коментарите кои сметаме дека се навредливи за членовите на страницата, ги бришеме. Во ваков случај, каде што коментарите придонесуваат да се објасни, развие дискусија за одредена тема поврзана со храната, но нема намера да го навреди готвачот или рецептот, ги оставаме и сметаме дека се корисни за широката публика.
Но, сосема сте во право кога велите дека такви дискусии не би требало да се поврзуваат со одреден рецепт - а тука во моментот грешката е на наша страна, затоа што не постои простор за прашања, одговори, мислења.
Затоа, сметавме дека треба да се вклучиме и да ви најавиме дека се работи на повеќе подобрувања и дополнувања на страницата, се надеваме дека ќе може да ги видите наскоро.
МоиРецепти