7
окт
2012
Панга во сос од павлака
Рибата се сече по желба и се валка во брашното(измешани двата вида брашно и посолени). На загреан зејтин убаво се пржи од двете страни и се остава на хартиена салфетка да се впие вишокот на мрснотија.
Сос
Кромидот се сецка ситно и се пржи на 2-3 лажици зејтин. Одкако добро ќе се испржи се додаваат печурките и ловоровиот лист. Со постојано мешање се пржи целата смеса околу 7-8 минути. Се додава брашното и се пржи околу една минута, а потоа се налева павлаката. Убаво се меша, се зачинува по вкус и на крај се додава рузмаринот. Се остава да врие околу 2 минути и се трга да се олади. Овој сос се служи и топол и ладен и пригоден е за секоја риба, а може да се користи и со месо.