12
сеп
2021
Млечен леб со путер
Подготовка:
1. Во топлото млеко го ставаме квасецот, шеќерот и лажиче брашно. Промешуваме и оставаме на страна
2. Потоа во вангличка се ставаат пециво, стасан квасец, сол, масло и кисела вода. Се промешува, па се додава брашно. Се замесува средно тесто, кое се покрива и се остава да се дуплира. Потоа се дели тестото на 6 топчиња.
3. Секое топче се расукува како коричка, па се витка како кифла. Вака подготвени се ставаат во долгнавест калап за леб. Врз нив се става по 1 парченце путер. Нека одмори лепчето 20, 30 минути, па се пече во загреана рерна околу 30 минути.
Го оставаме на решетка да се излади, па послужуваме.
Лиценца: Сите права се задржани