Млечен леб со путер
Состојки
- 20 гр свеж квасец
- 1лажиче шеќер
- 1лажиче сол
- 1лажица масло
- 30гр стопен путер
- 100мл млеко
- 80мл кисела вода
- 300гр брашно
- На врв на нож пециво
- Парченца путер
Подготовка
Подготовка:
1. Во топлото млеко го ставаме квасецот, шеќерот и лажиче брашно. Промешуваме и оставаме на страна
2. Потоа во вангличка се ставаат пециво, стасан квасец, сол, масло и кисела вода. Се промешува, па се додава брашно. Се замесува средно тесто, кое се покрива и се остава да се дуплира. Потоа се дели тестото на 6 топчиња.
3. Секое топче се расукува како коричка, па се витка како кифла. Вака подготвени се ставаат во долгнавест калап за леб. Врз нив се става по 1 парченце путер. Нека одмори лепчето 20, 30 минути, па се пече во загреана рерна околу 30 минути.
Го оставаме на решетка да се излади, па послужуваме.