Испечати

Млечен леб со путер

Млечен леб со путер

Состојки

  • 20 гр свеж квасец
  • 1лажиче шеќер
  • 1лажиче сол
  • 1лажица масло
  • 30гр стопен путер
  • 100мл млеко
  • 80мл кисела вода
  • 300гр брашно
  • На врв на нож пециво
  • Парченца путер

Подготовка

Подготовка:

1. Во топлото млеко го ставаме квасецот, шеќерот и лажиче брашно. Промешуваме и оставаме на страна
2. Потоа во вангличка се ставаат пециво, стасан квасец, сол, масло и кисела вода. Се промешува, па се додава брашно. Се замесува средно тесто, кое се покрива и се остава да се дуплира. Потоа се дели тестото на 6 топчиња.
3. Секое топче се расукува како коричка, па се витка како кифла. Вака подготвени се ставаат во долгнавест калап за леб. Врз нив се става по 1 парченце путер. Нека одмори лепчето 20, 30 минути, па се пече во загреана рерна околу 30 минути.

Го оставаме на решетка да се излади, па послужуваме.