Мини орео чизкејк
Подготовка
1. Најпрво се спрема основата. Се мешаат мелените орео со путерот и се распоредуваат во длабоки силиконски калапи за мафини (за 6 мафини), по отприлика 2 лажици.
2. Со помала чаша или друг рамен предмет се натапкуваат и израмнуваат убаво и се оставаат во замрзнувач додека се спрема филот.
3. Желатинот се раствора во ладната вода и се остава да желира. Потоа се става во поголем сад со жешка вода и се меша додека стани течен.
4. Со миксер се меша крем сирењето со шеќерот, па се додава слатката павлака. Се додава ванилата и растворениот желатин и откако ќе се соедини на крај со лажица се мешаат орео парчињата.
5. Со оваа смеса се полнат калапите врз претходно спремената основа до горе и најгоре се израмнува со шпатула. Се враќа калапот во замрзнувачот и се остава да се здрват тортиците, најдобро преку ноќ.
6. Потоа внимателно се вадат од калапот и одозгора се украсуваат со изматената слатка павлака, орео и чоко трошки. До служење чувајте ги во фрижидер.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
со голем мерак ги правев и во план ми беа уште вакви идеи, ама... се надевам ќе реализирам уште нешто :)