10
авг
2014
Мармалад од морков и праска
Морковот го чистиме и го сечеме на коцки.
Праските ги лупиме, им ја отстрануваме семката и ги сечеме на парчиња.
Ги вариме налиени со вода се додека да се сварат морковите. Праските можете да ги додадете и при крај на варењето.
Ги процедуваме и ги блендираме или ако немате блендер, со пасирка за компири убаво згмечете ги.
Вратете ги на оган и додадете шеќер во нив. Откако ќе почне да вријат додадете го ванилиниот шеќер. Вријте ги така 15-20 мин (може да се случи и помалку време да ви треба за вриење) со постојано мешање. При крајот на вриењето додадете ја кората и сокот од лимон.
Ставете го мармаладот жежок во тегли. Затворете ги со капак и превртете ги.
Лиценца: Сите права се задржани
http://moirecepti.mk/post/%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D0%B7-%D0%BE%D0%B4-%D0%BA%D0%B0%D1%98%D1%81%D0%B8%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2/