18
апр
2013
Леб од пченкарно брашно со јогурт
Квасецот растворете го со малку вода, брашно и шеќерот.
Во сад ставете ги пченкарното и белото брашно, солта, маслото, јогуртот и растворениот квасец и со постепено додавање на водата замесите средно не лепливо тесто. Количината на водата зависи од густината на јогуртот затоа додавајте по потреба.
Тестото оставете го да скисне на топло (најдобро на тенџере со топла вода) околу еден час. Потоа префрлете го на набрашнета површина, размесете две долгнавести лебчина и ставете ги во набрашнето плехче.
Оставете ги да скиснат 35 мин и ставете ги да се печат на 200 степени околу 50-60 минути.
Готовите лебчина покријте ги и оставете ги да смекнат и оладат.
Лиценца: Сите права се задржани
Слабост ми се пченкарните лепчиња. Јас само би додала лупен сончоглед во тестото и одозгора ;)
Mnogu vkusen leb ispadna ! Vcera ne stignav da go ostavam brasnoto vo vodata kako sto planirav, pa utrovo gi izmesav dvete vrsti brasno so vodata i jogurtot i go ostaviv da stoi okolu 1 cas. Posle gi dodadov ostanatite sostojki i ponatamu po receptot. Mene malku poveke voda mi trebase, najverojatno zosto so stoenjeto nabubri pcenkarnoto brasno.
Presecen e nekolku casa otkako go ispekov, i ne se ronese voopsto. Mnogu sum zadovolna kako ispadna. Fala ti Nevena :)
naredno ke napram cist samo so pcenkarno i voda da vidam kako ce izlezi :)
Golem pozdrav i ubav den :)